Per Nadal no pot faltar un bon guisat de Pollastre, i és per això que desde Mas Cebrià us volem ofertar dos races autoctones Catalanes per deixar els començals ben contents.

A l’agost ja vem entrear a les granges Pollastres del Prat o pota blava i del Penedès. Us deixem una breu descripció de cada un d’ells i si en voleu un, no dubte de posar-vos en contacte amb nosaltres.

Gall del Penedès

Identificada com a raça a principis del segle passat, la varietat Vilafranquina negra va estar amenaçada d’extinció fins que es va encetar la seva recuperació a partir de 1980.

Au de tipus mediterrani, lleugera i gràcil, presenta quatre coloracions de plomatge: aperdiuada, blat, barrada daurada i negra. Es cria en corral, i se sol sacrificar cap a les 18-22 setmanes. La seva carn és apreciada per ser fibrada i consistent.

Atributs i propietats nutricionals:

El gall del Penedès és un tipus de carn blanca, magra i fàcil de digerir. Com totes les carns, és una bona font de proteïnes d’alta qualitat i de ferro que la fan molt adient en èpoques de creixement o d’esforç físic. Pel que fa a vitamines, destaca el seu contingut en vitamina B3 i B9, i té més fòsfor i potassi que altres carns.

Pollastre i capó IGP del Prat

La Indicació Geogràfia Protegida de pollastre i capó del Prat és l’únic de l’Estat reconegut amb aquesta denominació específica, i empara als exemplars de la raça catalana Prat. La seva criança natural fa que la seva carn tingui una qualitat gustativa excepcional.

La Raça Prat, autòctona de la comarca del Baix Llobregat i recuperada a partir dels anys 1980, es caracteritza per les plomes de color verd amb reflexos metàl·lics als galls, i molt negres, a les gallines. També és característic el color blau pissarra de les potes i dels dits. Tenen també una cresta de color vermell intens i bec fosc. El resultat és una carn fina, melosa i sense greix excessiu.

Atributs i propietats nutricionals:

penedes pota-blavaEl capó es distingeix del pollastre comú per tenir un gust més pronunciat i la carn més tendra. La seva tendresa es deu al fet que el seu contingut en greix és superior i es localitza, en major grau que el pollastre, entre el teixit muscular. Per la resta de components, té les mateixes propietats que el pollastre comú, és a dir, com totes les carns, és una bona font de proteïnes i en tractar-se d’una carn blanca és fàcil de digerir. Pel que fa a vitamines, destaca el seu contingut en vitamina B3 i B9, i té més fòsfor i potassi que altres carns.